Miért érdemes kipróbálni a gyógymasszázst?

Egészség

Az gyógymasszázs testreszabható az Ön egészségi szükségleteihez, és elősegítheti a gyorsabb felépülést.
A testünk és a lelkünk bonyolult rendszerek, amelyek hajlamosak a feszültségre, a fájdalmakra és a működési zavarokra. A hagyományos orvosi kezelések elengedhetetlenek lehetnek számos betegség kezelésében, de néha kiegészítő megközelítésekre is szükségünk van. A gyógymasszázs egy ilyen lehetőség, amely az évszázadok alatt fejlesztett technikákkal segíti a testi-lelki egyensúly helyreállítását.

A masszázs leginkább az ellazulás és a stresszoldás egyik módjaként ismert. A gyengéd, nyugtató masszázs csökkentheti a stresszt, enyhíti az izomfájdalmakat, javítja az alvást és javítja a hangulatot.
Kevésbé ismert az a tény, hogy a masszázsnak a puszta ellazuláson túlmenő előnyei is vannak.
A klinikai vagy kórházi környezetben végzett masszázsterápiát engedéllyel rendelkező szakemberek végzik, akik képzettek arra, hogy megtalálják és összpontosítsák a problémás területeket.
Ez a terápiás típusú masszázs a test lágy szöveteire koncentráltabb munkát foglal magában – az izmokat, inakat és szalagokat, amelyek mozgatják és támogatják a testet.
Kezelőorvosa, csontkovácsa vagy fizikoterapeutája javasolhatja Önnek, hogy gyógymasszást vegyen igénybe, hogy kiegészítse más terápiákat, amelyeket a teste egy adott területének kezelésére már kap.
Vagy előfordulhat, hogy más hagyományos kezelésekkel nem éri el a kívánt eredményt. Ebben az esetben is segíthet a rendszeres masszázsterápia.

A gyógymasszázs enyhítheti a kényelmetlenséget és a fájdalmat.

A masszázsterapeuta számos olyan orvosi problémán dolgozhat, amelyek vagy krónikusak (azaz hosszú ideig tartanak), vagy akutak (egy olyan orvosi probléma, amely a közelmúltban történt, és a közeljövőben kezelhető).

Masszázs és Gyógymasszázs

Ezek a problémák a következők lehetnek:

  • Ismétlődő stresszes sérülések ülő vagy álló testhelyzetekből, amelyeket naponta több órán keresztül tartanak.
  • Migrén, cluster fejfájás, tenziós fejfájás vagy sinus fejfájás.
  • Ostorszíj.
  • Temporomandibularis ízületi és izomrendellenesség.
  • Ficamok és ficamok (a gyulladás csökkenése után).
  • Derékfájdalom.
  • Ínhüvelygyulladás.
  • Sugárzó fájdalom.
  • Műtét utáni hegszövet (orvos jóváhagyásával).

Mire számíthatunk egy masszázsterápiás látogatáson?

„Nincsenek tipikus terápiás masszázsrutinok” – mondja Balázs. „A masszázsterapeuta az Ön igényeihez igazítja a masszázst, a probléma területétől függően.”

Amikor először telefonál, hogy időpontot kérjen, fontos, hogy magyarázza el a masszőrnek, hogy pontosan mit szeretne. Beszéljen a terapeutával arról, hogy milyen konkrét igényei vannak. Például miért javasolta az orvosa gyógymasszázst? Melyek az aggodalomra okot adó területek?

„Minél több információt ad meg, annál jobb” – mondja. És ha a masszőr nem ismeri az Ön problémáit, akkor előfordulhat, hogy egy kollégához irányítják, aki jobban ki tudja szolgálni az Ön speciális igényeit.

masszázsterápiás

Látogatása során a terapeuta lágy világítást és zenét biztosít, ahogyan azt egy relaxációs masszázs során tapasztalhatja. Míg a relaxációs masszázs általában az egész testre fókuszál, addig a terápiás masszázs általában a célterületre összpontosít hosszabb ideig.

Ha 60 perces masszázst ütemez be (ez egy hosszabb ülés), a masszőr az idő nagy részét az Ön által érintett területeknek szenteli, de más izomcsoportokat is bevonhat az átfogóbb eredmény érdekében.

Miben különbözik a gyógymasszázs a relaxációs masszázstól?

A gyógymasszázsban végzett masszázs mélyebb hatású lehet, mint egy relaxációs masszázsnál. Több gyengédséget is tapasztalhat, amikor a terapeuta a szöveten keresztül dolgozik.

„Ezért fontos, hogy tájékoztassa terapeutáját, ha a nyomás túl mélynek vagy kényelmetlennek érzi magát” – tanácsolja Balázs. „Ne féljen kommunikálni.”

A terapeuta különféle technikákat alkalmazhat a kezelés során. Képzettségüktől függően tartalmazhatnak mélyszöveti masszázst,  myofascialis felszabadítást , triggerpont-munkát, különféle mozgásterápiákat vagy passzív-rezisztív nyújtási technikákat

A gyógymasszázs tehát egy hatékony eszköz lehet a krónikus és akut fájdalmak enyhítésére, a gyógyulási folyamat felgyorsítására és a stressz csökkentésére. A masszázsterapeutával való nyílt kommunikáció kulcsfontosságú ahhoz, hogy a masszázs a lehető leghatékonyabb legyen. Ne habozzon megosztani aggodalmait, és jelezze, ha a nyomás túl erős, vagy ha bármilyen kellemetlenséget érez. A gyógymasszázs egy kiegészítő terápia, amely más kezelésekkel együttesen alkalmazva jelentősen javíthatja az életminőséget.

A gyógymasszázs és a relaxációs masszázs közötti fő különbség a céljukban és a technikájukban rejlik. A gyógymasszázs célja a fájdalom enyhítése és a gyógyulás elősegítése, míg a relaxációs masszázs célja a stressz csökkentése és az ellazulás elősegítése. A gyógymasszázs során a terapeuta mélyebb nyomást alkalmazhat, és specifikusabb technikákat használ a célterület kezelésére. A relaxációs masszázs során a terapeuta általában simogató, gyengéd mozdulatokat alkalmaz az egész testen.

Ha Ön krónikus vagy akut fájdalommal küzd, a gyógymasszázs egy hatékony eszköz lehet a tünetek enyhítésére. A masszázsterapeutával való konzultáció során megtudhatja, hogy a gyógymasszázs megfelelő-e az Ön számára.

Szólj hozzá!